Jdi na obsah Jdi na menu
 


HIMYM - vtipy a zajímavosti

 

Vracející se vtipy

 

Slovo "boží" (v originálním znění awesome) se objevuje téměř v každé epizodě. Není pouze v epizodě s názvem Purple Giraffe (Fialová žirafa).
Barneyho hlášky: "Legendární" (v originálním znění Legendary), "Nahoď oblek" (v orig. znění Suit up), "Placák" (v orig. znění High five), "Jak je?" (v orig. znění What's up?).
Pro zvýraznění okamžiku Barney používá frází "počkej si" (v orig. znění wait for it uprostřed slova, např. legen .. počkej si .. dární. Tímto způsobem byla napojena druhá a třetí série.
Barney se označuje za Tedova nejlepšího přítele nebo Marshallova svědka, všechny také opravuje.
Barney použil jako první v seriálu hlášku "Už se znáš s …?" (v orig. znění Haaave you met ...?) k představení Teda náhodně vybrané ženě u baru. Řekl pouze "Už se znáš s Tedem?" a odešel pryč. V jedné epizodě použije i hlášku "Už se znáš se mnou?". Hláška byla později použita k představení všech hrdinů kromě Lily.
Barney používá frázi "Daddy's home" ("Taťka je doma") vejde-li do nějakého objektu plného žen.
Fackovaná: V epizodě z druhé sezóny Slap Bet je Fackovaná sázka mezi Barneym a Marshallem. Kdo zvítězí, dá druhému facku. Lily (Fackovací komisař) dá na konci Barneymu (poraženému) na výběr mezi deseti fackami hned a nebo pěti vlepenými kdykoliv. Ty jsou rozdávány:
Na konci epizody Slap Bet, pár minut po konci hry.
Na konci epizody Stuff, při divadelní hře, která má naštvat Lily.
V epizodě Slapsgiving, při večeři v den díkuvzdání (Thanksgiving).
V epizodě Slapsgiving 2: Revenge of the Slap, při večeři v den díkuvzdání (Thanksgiving).
"Telepatické rozhovory:" Pokud postavy potřebují něco soukromého sdělit jen jedné osobě, a jsou přítomni i další lidé, tak použijí telepatické rozhovory. Marshall je schopen komunikovat s Lily a Tedem, Robin nedokáže komunikovat s Lily. Barney dokáže komunikovat s Tedem. Později Robin komunikuje s Lily a Marshallem.
Při jakémkoliv dotazu na Barneyho zaměstnání se zasměje a řekne "Prosím vás." a nikdy neodpoví.
Barney miluje laserové bitvy a speciální síť obchodů Sharper Image.
Barney často používá statistické výpočty.
Marshall často při šokování používá Robotí tanec.
Robin často koketuje s tím, že je Kanaďanka. Někdy naráží na americké zdravotnictví nebo chudou znalost světa.
"Právnické chování": Marshall používá svoje znalosti práva k usvědčení někoho ve stylu soudního přelíčení (přeprávničen = lawyered).
Postavy (nejčastěji Barney) říkají Robin jejím příjmením, Scherbatská.
V seriálu nalezneme také mnoho odkazů na filmy a seriály, např. "Hřiště snů" (Field of dreams), "Bro-da" = složenina slov brother + Yoda (Star Wars - Yoda) aj..
Barney často odkazuje na tzv. Parťákodex (složenina slov Parťák a kodex) považuje jej za svou Bibli a právě díky němu trpí výčitkami, že se ve třetí sérii vyspal s Robin.


 


 

Neil Patrick Harris (Barney Stinson) byl v kategorii seriálový herec v komediální roli nominován na Teen Choice Award 2007, což je každoroční předávání cen vysílané televizí FOX.

 

Slovo "úžasný" (v originálním znění "awesome") se objevuje téměř v každé epizodě. Není pouze v epizodě s názvem "Fialová žirafa" - 2. díl 1. série.

 

Zdá se, že - narozdíl od Radnorova Teda a Lily v podání Alyson Hannigan - Neil Patrick Harris s Barneym tak moc společného nemají. Pro ty, co ho znají jen jako Barneyho, to je asi hodně nečekané, ale v listopadu 2006 Harris veřejně oznamuje, že je gay.

 

V epizodě 2x07 "Swarley" se na konci objeví žluté titulky. Jsou odkazem na klasický, u nás ne moc známý sitcom Teda Dansona Cheers ('82-'93). Závěrečná písnička v baru je ústřední písní seriálu.

 

Harrisova partnera Davida Burtku jsme mohli vidět v několika epizodách Jak jsem poznal vaši matku jako Lilyina přítele Scootera, se kterým se rozešla na maturitním večírku. Jejich vztah funguje od roku 2004. V roce 2010 si pak za pomoci náhradní matky pořídili dvojčata Gideona Scotta a Harper Grace.

 

Todd Stashwick, lodní kapitán z epizody 2x08 "Atlantic City", účinkoval jako démon v seriálech Buffy the Vampire Slayer i Angel, ve kterých zazářila i Alyson Hannigan. S tou se ale ve společné scéně objevil až v How I Met Your Mother. Další "Buffy star" v seriálu je Harry Groener - můžeme ho vidět v epizodě 2x11 "Vánoční cenzura" jako nového přítele Tedovy mámy Clinta.

 

Další hostující hvězdou je Bryan Cranston, hvězda seriálu Malcolm in the Middle. V Jak jsem poznal vaši matku vystupuje jako Tedův protivný šéf Hammond Druthers.

 

Ve třetí řadě seriálu si zahrála i Busy Philipps, která se víc než hereckými výkony zapsala veřejnosti do paměti svým neobvyklým jménem a častým pózováním na stránkách časopisu Maxim. Na TV obrazovkách ztvárnila např. Audrey z Dawsonova světa.

 

Natočit jednu epizodu Jak jsem poznal vaši matku trvá tři dny, na klasický čtyřkamerový sitkom (např. Přátelé) stačí jedno odpoledne.

 

"Pět z jedenácti scénáristů jsou ženy. Bylo to záměrné rozhodnutí, nechtěli jsme, aby ze seriálu byl totální insult-fest," říká jeden z týmu scénáristů Craig Thomas.

 

Při natáčení videoklipu "Let's Go to the Mall" k Robin Sparkles musela Cobie Smulders zazpívat písničku čtyřicetkrát. Zabralo to celý den, ale říká, že to zatím bylo to nejlepší, co v seriálu dělala.

 

Robot z videoklipu "Let's Go to the Mall" sedí na čestném místě v kanceláři scénáristů. Je to Omnibot 2000, scénárista Carter Bays ho chtěl jako malý kluk.

 

Z důvodu úspory peněz vznikla jedna epizoda s minimálním počtěm scén (1x11 - "Limuzína"). Bylo těžké v autě vůbec něco natočit, takže limuzína musela být rozpůlená.

 

První originální upoutávka na Jak jsem poznal vaši matku je ve stylu CSI - parta ohledává mrtvolu, Lily a Robin se na ni štítí sáhnout a Barney kritizuje chlápkovo oblečení...

 

Často se natáčí více epizod najednou, takže do premiéry mnohdy ani herci neví, jak bude díl vcelku vypadat.

 

Scénáristé Carter Bays a Craig Thomas prý už mají naplánovano, jak bude vypadat posledních pět minut seriálu, ať skončí kdykoli.

 

Jak jsem poznal vaši matku bylo v roce 2007 nominováno na cenu EMMY v těchto kategoriích: Nejlepší herec ve vedlejší roli - Neil Patrick Harris; Nejlepší režie multikamerového seriálu a Nejlepší střih v mutikamerovém seriálu - Robin Sparkles. Seriál nakonec vyhrál jen v kategorii Art Direction for a Multi-Camera Series.

 

Od 5. 11. 2007 probíhala asi tříměsíční stávka WGA (organizace sdružující scénáristy). Jak jsem poznal vaši matku mělo tehdy natočeno 11 dílů 3. série a nevědělo se, co bude dál. Poslední podobná stávka se konala v roce 1988, trvala 22 týdnů a americký filmový průmysl to stálo přes půl miliardy dolarů. Epizoda 3x12 byla zčásti napsána již před stávkou a měla to být původně novoroční epizoda. Vypadalo to tedy, že se bude muset začít znovu, ale nakonec byl scénář přepsán na jiný svátek - Den svatého Patrika.

 

Magazín TV Guide vyhlásil 10 nejlepších seriálových manželských párů. Marshall a Lily se umístili na pátém místě. V žebříčku se dále také umístili např. na třetím místě Tom a Lynette Scavovi ze Zoufalých manželek, na sedmém Rose a Bernard ze Ztracených, a na desátém Turk a Carla ze Scrubs.

"Parťácký kodex" (jako seznam všech pravidel pro parťáky), který je zmiňován v epizodě "Koza", vyjde jako skutečná kniha a to někdy počátkem října 2008. Měl by obsahovat 208 stran a na jeho psaní se podílí i Matthew Kuhn, který má od začátku seriálu na starosti Barneyho blog.