Jdi na obsah Jdi na menu
 


BBT - zajímavosti

Kapela Barenaked Ladies naspievala úvodnú pesníčku, ktorá opisuje vývoj človeka.

V deváté epizodě se mluví o videu "Physicists Gone Wild", které dal Howard Wolowitz na www.youtube.com. Uvedené video na této adrese opravdu naleznete.

V seriálu si zahráli dohromady tři herci (Sara Gilbert, Laurie Metcalf a Johnny Galecki), kteří se objevili taktéž v seriálu Roseanne.

Sara Gilbert (Leslie Winkle) a Johnny Galecki (Leonard) jsou ve skutečnosti velice dobří přátelé. Potkali se na natáčení seriálu Roseanne, ve kterém jejich postavy (taktéž jako v TBBT) spolu chodili.

Dva z hlavních hrdinů jsou pojmenováni podle hollywoodského herce, producenta, režiséra a scénáristy Sheldona Leonarda.

Kunal Nayyal (Rajesh) se narodil v Londýne, do Indie se s rodinou přestěhoval krátce záhy a strávil tam celé své dětství.

Johnny Galecki (Leonard) a Kunal Nayyal (Rajesh) slaví oba narozeniny 30. dubna.

Štáb si pauzy mezi natáčení často zpříjemňuje ping-pongem.

V jiném konceptu seriálu měla postava Penny původně nést jméno Katie, měla si libovat v alkoholu a pracovat v salónu krásy. V neodvysílaném pilotním díle charakter ztvárnila Amanda Walsh.

Neschopnost Raje mluvit s ženami vychází ze zkušeností producenta Billa Pradyho. Když pracoval v počítačové firmě, měl kolegu, který se styděl na ženu promluvit.

Jim Parsons, který hraje Sheldona, řekl při rozhovoru, že náročné dialogy nebo monology se spoustou odborných výrazů, zvládá jenom díky své mimořádně dobré fotografické paměti. Texty si je schopný na krátkou dobu pamatovat slovo od slova a po skončení záběru je opět z hlavy vypustit.

V době stávky scénáristů se Simon Helberg (Howard Wolowitz) naučil vařit perfektní indické kari. Zabíjel čas tím, že ho 3 měsíce zdokonaloval.

Kunal Nayyar, který hraje Raje, byl na škole velmi dobrý v badmintonu. Dokonce hrál pravidelně v indické lize. Je fanatickým fanouškem kriketu.

Pravidla Kámen-nůžky-papír-ještěr-Spock: Nůžky rozstřihnou papír; Papír balí kámen; Kámen drtí ještěra; Ještěr otráví Spocka; Spock zničí nůžky; Nůžky zabijí ještěra; Ještěr sežere papír; Papír usvědčuje Spocka; Spock nechá vypařit kámen a kámen tupí nůžky.

Profesor a konzultant David Saltzber, který vyučuje fyziku a astronomii na Californské univerzitě v Los Angeles, kontroluje scénář, vymýšlí dialogy, píše matematické rovnice a ostatní diagramy, které se v seriálu používají jako kulisy. Odborné pozadí každé epizody zároveň rozebírá na blogu thebigblogtheory.wordpress.com.

Leonardovo příjmení Hofstadter odkazuje na dva známé vědce - Roberta Hofstadtera, který získal Nobelovu cenu za fyziku a jeho syna Douglase zabývajícího se např. filozofií a matematikou.

Stolní hra, kterou ve 14. díle 2. řady hrají Howard, Sheldon a Rajesh, se jmenuje Talisman.

Původní pracovní název seriálu byl Lenny, Penny a Kenny.

Jedním z producentů a scénaristů seriálu je Chuck Lorre, který současně produkuje a píše seriál Dva a půl chlapa. V minulosti také napsal jednu epizodu pro CSI.

V epizodě The Dead Hooker Juxtaposition říká Alicia (Valerie Azlynn), že jde na konkurz na roli v CSI. Valerie Azlynn si skutečně zahrála v CSI: NY, konkrétně v dílu Not What It Looks Like.

Spor mezi Aishwaryou Rai Bachchan a Madhuri Dixit je reálný pohled na dvě nejvýraznější star nejen bollywoodského filmu.

Shledon pochází z Texasu, stejně jako jeho představitel Jim Parsons.

Shledon často nosí trička s postavami nebo symboly ze seriálů Green Lantern (od roku 2003), The Flash (od roku 1990) a Superman (od roku 1993).

Názvy epizod se většinou týkají různých vědeckých pojmů a často se vztahují i k tomu, co se v epizodě stane.

Kaley Cuoco, představitelka Penny, se časopisu televize CBS svěřila, že s Johnnym Galeckim (Leonard) tajně chodila ještě před začátkem natáčení seriálu. Potvrdila také, že teď mezi sebou nic nemají a jsou jenom přátelé.

Postava Raje v každém dílu nosí viditelně tři až pět vrstev oblečení.

Herečka Mayim Bialik (Amy Farrah Fowler) má skutečný titul Ph.D, a to konkrétně v oblasti neurovědy.

V epizodě „The Cruciferous Vegetable“ sedí vedle Stevea Wozniacka jeho skutečná žena Alice.

Leonard nosí v seriálu brýle bez skel, v některých epizodách to lze dokonce vidět.

Leonardovo celé jméno je Leonard Leakey Hofstadter.

Sheldon má IQ 187.

Jako náhradu za Sheldona v soutěži fyziků (S01E13) jmenuje Raj dívku, která hrála v seriálu Blossom nebo "tu holku z Báječných let". Jak Mayim Bialik tak Danica McKellar se v seriálu objeví ve třetí sérii.

Na stěně u dveří visí plakát Captain Future, hrdiny novely od Edmonda Hamiltona.

Bělorusko v současné době (2011) vysílá sitcom nesoucí název The Theorists. Každá epizoda je v podstatě přeloženou epizodou Teorie velkého třesku. Hlavními postavami jsou v něm Sheldon, Leo, Hovard, Raj a Natasha. Tento případ není ojedinělý, například v Kyrgyzstánu běží obdobná kopie seriálu Dharma & Greg.

Robot, kterého kluci postaví (S02E12), se jmenuje Monte. Je to akronym pro Mobile Omnidirectional Neutralization and Termination Eradicator.

Valerie Azlynn, která se objeví v seriálu (S02E19) jako Alicia - herečka ztvárňující v Kriminálce New York mrtvou prostitutku, skutečně hrála v seriálu Kriminálka New York.

Profesor Crawley se zmíní (S03E02), že se musí s dcerou přestěhovat do Oxnardu, což je město v Californii, kde otec Kaley Cuoco pracuje jako obchodník s nemovitostmi.

Sheldon zmešká setkání se Stanem Lee, tvůrcem Marvelovým komiksů kvůli soudu za jízdu na červenou (S03E15). Soudce se jmenuje J. Kirby, což je odkaz na "krále komiksů" Jacka Kirbyho, které s Leem spolupracoval.

V epizodě The Staircase Implementation (S03E22) se dozvídáme, že byt Leonarda a Sheldona má svůj heraldický znak. Je to stejný znak jako má pivovar Löwenbräu - zlatý lev na modrém pozadí.

Kvůli zranění nohy, které si Kaley Cuoco přivodila pádem z koně, se Penny neobjeví v 5. a 6. díle 4. série.